Prof. Dr. Asaf Haciyev, ünlü matematikçi Kolmogorov ile anılarını öğrencilere anlattı
Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi (KEİPA) Genel Sekreteri Prof. Dr. Asaf Haciyev, Yeditepe Üniversitesi’nde 20. yüzyılın en büyük matematik dehalarından Kolmogorov ile anılarını öğrencilere anlattı.
Yeditepe Üniversitesi İnan Kıraç Konferans Salonu’nda gerçekleşen programda Prof. Dr. Asaf Haciyev, Moskova Devlet Üniversitesi’nde çeşitli bölümlerin başkanlıkları olmak üzere olasılık, istatistik, rastgele süreçler, matematiksel mantık gibi farklı pozisyonlarda görev yapan Kolmogorov ile tanışma sürecini ve kendisiyle 15 yıllık çalışma serüvenini öğrenciler ile paylaştı. ’20. yüzyılın en büyük matematik dehalarından Kolmogorov ile anılarım’ isimli aktifliğe Yeditepe Üniversitesi Kurucu Lideri Bedrettin Dalan, Yeditepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Canan Aykut Bingöl, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.
“KİTAPTAN ÖĞRENİLECEK ŞEYLER VAR AMA TECRÜBEDEN ÖĞRENİLECEK ÇOK DAHA FAZLA ŞEY VAR”
Yeditepe Üniversitesi Kurucu Lideri Bedrettin Dalan, “Kitaptan öğrenilecek şeyler var lakin deneyimden öğrenilecek çok daha fazla şey var. Akıllı beşerler her şeyi kendisi denemez, denenmişlerin fikirlerini alır, yoluna devam eder ve vakit kazanır. Konuşma yapacak hocamız, hakikaten çok deneyimli, kıymetli ve dünyada tanınmış bir matematikçi. Ayrıyeten bana nazaran matematiğin ideolojisini de çok güzel biliyor. Size matematik ya da formüller anlatacağını zannetmiyorum. Matematiğin kıssasını, ideolojisini anlatacak. İnanıyorum ki, sizler de bu genç yaşınızda deneyimli beşerden çok hoş bir hayat dersi ve niyet sistematiği öğreneceksiniz” dedi.
“DÜNYANIN GİDİŞATI İÇİN BU TÜRLÜ İNSANLARIN VAR OLMASI GEREKİR”
Prof. Dr. Asaf Haciyev, Moskova Devlet Üniversitesi’ni anlatarak başladığı konuşmasına, ilk kez üniversite birinci sınıfta karşılaştığı Kolmogorov ile yollarının nasıl kesiştiğini ve 20’nci yüzyılın en büyük matematik dehalarından Kolmogorov’un hayat görüşünü öğrenciler ile paylaştı. Öğrencilerle buluşmanın çok değerli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Asaf Haciyev, “Anlattığım öyküler dünya matematiğinin bir kısmı ve modülüdür. Zira bahsettiğimiz kişi dünya matematiğinde çok değerli bir şahıs olmuş ve yarattığı teoriler bugün hala hem pratik hem de teorik bakımdan çok değerli. Dünyanın gidişatı için bu türlü insanların var olması gerekir” şeklinde konuştu.
“BİZİM HEDEFİMİZ BURAYA BARIŞ GETİRMEK VE BEŞERLER ORTASINDA BİRLİĞİ OLUŞTURMAK”
Aynı vakitte Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi (KEİPA) Genel Sekreteri de olan Prof. Dr. Asaf Haciyev Rusya- Ukrayna Savaşı’ndan Karadeniz Eknomik İşbirliği Teşkilatı’nın nasıl etkilendiğine dair bilgilendirmelerde bulundu. Savaşın yalnızca bir teşkilatı değil bütün dünyayı etkilediğini belirten Haciyev, hususla ilgili şöyle konuştu:
“Biliyorsunuz, bir buğday sorunu kendisini gösterdi ve Türkiye’nin Cumhurbaşkanı aracılığıyla bu problem çözüldü. Sonra Rusya tekrar durdurdu ve dün tekrar konuştular. Şu an da çözüldü gibi görünüyor. Bizim teşkilatta 13 devlet var ve düşünebiliyor musunuz orada çalışmak ne kadar zordur. Ama biz yine de bu bağlantıları tutmaya çalışıyoruz. Ermenistan’ın Azerbaycan’da işgali vardı. Günümüzde Rusya-Ukrayna problemi var. Gürcistan’da Moldova’da da sorunlar mevcut. Bugün toplantımız vardı, Rusya ve Ukrayna birbirlerine atak etmeye başladı; daha doğrusu her taraf kendi konumunu gösteriyor. Benim buradaki fikrim ise tarih bize gösteriyor ki ülkelerin birbirlerine karşı olması dünyaya hiç düzgün gelmemiştir. Dünyanın geleceği iş birliğindedir, iş birliği olmalı. Ancak iş birliği olması için de barış olmalı. Bizim de temel gayemiz Karadeniz bölgesine barış getirmektir. Karadeniz bölgesi bugün dünya için çok ehemmiyetlidir. Bir taraftan dünyanın nakliyat yolları buradan geçer, bir taraftan bölgede gaz, petrol üzere çok kıymetli güç kaynakları mevcut. En değerlisi ise burada yaşayan insanlardır. Bizim emelimiz buraya barış getirmek ve beşerler ortasında birliği oluşturmak.”
“İŞ BİRLİĞİ OLDUĞU İÇİN ÜRETİLEN PETROL DÜNYA PAZARINA GİREBİLİYORDU”
İş birliğinin dünyadaki huzur için vazgeçilmez olduğunun altını çizen Prof. Dr. Haciyev, “20’nci asrın evvelinde dünyada her gün 400 bin varil nift üretilirdi. Onun 200 binini nüfusu 2,5 milyon olan Azerbaycan yapıyordu. İş birliği olduğu için üretilen petrol dünya pazarına girebiliyordu ama iş birliği olmasaydı mümkün değildi. Bugün de Rusya gazını imtihan ediyor ama yine küçük bir ülke olan Azerbaycan Avrupa’nın garantörü olacağını söyledi. İşte yalnızca Azerbaycan ile sorun çözülmüyor. Herkesin niyetinin bu formda olması gerekiyor. Tüm sorunların çözülmesi için güzel niyet olması gerektiğine inanıyorum. Niyet uygun olursa sorun olmaz, sorun olmazsa da iş birliği olur böylece beşerler düzgün bir hayat sürer” tabirlerini kullandı.