Haber

Deprem bölgesinde yapılacak 100 bin çelik köy evi için ihale yapılacak.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, deprem bölgesinde inşa edilecek yaklaşık 100 bin çelik köy evi için önümüzdeki haftadan itibaren ihaleye çıkılacağını duyurdu.

Bakan Özhaseki, Bakanlığının 2024 yılı bütçesinin Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sunulmasının ardından milletvekillerinin kendisine yönelttiği soruları yanıtladı.

Kentsel Dönüşüm Kanunu hakkında konuşan Özhaseki, “Bakan olduktan sonraki ilk günlerde bu kanunu çıkardık. Uzmanlar aylarca bu kanun üzerinde çalıştı. Sayın İmamoğlu bakanlığımıza gelmişti. Ben de kendisine anlattım. Herkesi davet ettik. CHP’li ilçe belediyeleri de dahil olmak üzere 15 toplantıya katıldılar. Bütün önerilerini aldık. Saatlerce, günlerce dinledik ve bunları mutlaka bu kanunun içine dahil ettik. Bu kanun, kanunla yapılmış bir kanundur. Amaç ne hızlı ne de rastgele birilerine kazanç sağlamak. Bu Türkiye’nin birikim kanunu. “Tüm vatandaşların birikimidir” dedi.

Bakan Özhaseki, muhalefet milletvekillerine TBMM’nin açık olduğunu hatırlatarak, “Üç, beş, on gün sonra tekrar teklif yapalım, tekrar getirelim. Amacımız, gerçekten bir dönüm noktası olduğuna inandığımız bu ülkede bir daha ağlamamak” dedi. Deprem ülkesi. Evlerimizin yıkılmasına izin vermeyelim, bir an önce yapalım. “Kimse mağdur olmasın. Bunun için yoğun çaba harcıyoruz. Bu konuda olumluyum” dedi.

“Bu konularda biraz adil olalım.

Kahramanmaraş merkezli depremlerde günlerdir enkaz kalmadığını iddia eden milletvekillerine yanıt veren Özhaseki, “Gerçekten çok büyük bir kasvet var. 260 bin bağımsız birim yıkıldı. Siz iktidar olsaydınız bundan haberiniz olurdu.” On gün önce biri ‘Bu tarihten on gün sonra deprem olacak’ dese, ‘260 bin bağımsız ünite yıkılacak, önlem alın’ dese ne yapardınız? Her birine 10 kişi verseydiniz orada 2 milyon 600 bin kişi olması gerekirdi. Bina başına 50 kişi olsun isteseydiniz her binada 13 milyon kişinin bulunması gerekirdi.” “Her binaya 10 iş makinesi lazım diyorsanız 2 milyon 600 bin iş makinesi olması gerekir. Kolay mı? Bu konularda biraz adil olalım” dedi.

100 bin çelik evin ihalesi önümüzdeki hafta başlayacak

Bakan Özhaseki, Kentsel Dönüşüm Şurası akademisyenlerinin tek katlı köy evlerinin çelikten yapılması yönünde önerilerde bulunduğunu kaydederek, şöyle devam etti:

“Ne kadar çelik gideceğini hesapladık. Çelik üreticileriyle konuştuk, fiyatlarını aldık. Sanırım önümüzdeki haftadan itibaren ihaleler çıkmaya başlayacak. Çelik ev üreten arkadaşlar ne kadar olursa olsun onlar da yapsınlar.” 100 bine yakın çelik ev yapılacak. Hafif çelik olarak adlandırılan, çelik çerçeveli, yaklaşık 4 buçuk ton ağırlığında. “Dış duvarlarının ortasında yaklaşık 10 santimetre taş yünü var. Dışı beton levha, içi alçı levhalı sbs ile çevrilidir. 9 büyüklüğünde deprem olsa dahi yıkılmayacak bir konut türüdür. Temel su seviyesi en az bir metre olan bir yere yapılması için ihaleye çıkıyoruz.”

“Büyük ihtimalle köy evlerinin tamamını 6-8 ay içerisinde tamamlayacağız.”

Köy evlerinin tamamını Bakanlık olarak yaptıklarını hatırlatan Özhaseki, “Yapamıyorlarsa beklesinler, biz zaten 100 bin konutun ihalesine çıkıyoruz. Bunu da yapmak çok kolay. Bu teknolojinin olması lazım.” Türkiye’ye getirildi. Aslında çok katlı binalarda da bu teknolojiye geçmemiz gerekiyor. İnşallah bu bir başlangıç ​​olur.” “Olacak. Büyük ihtimalle 6-8 ay içerisinde köy evlerinin tamamını bitireceğiz. Bu konuda hiçbir sıkıntı olmayacak. İnşallah bittiğinde vatandaşlar rahat edecek.”

“Çoğu yerde yüzde 70-80 civarında olduğunu biliyorum.”

Özhaseki, “Rezerv alanlarda bu evleri yapıyoruz ama şehir merkezlerinde bir yükümüz var; yani bir an önce hafriyatı kaldırıp temizlemek ve bunun sonucunda ne tür bir bina yapacağımıza karar vermek” dedi. Orada zemin etüdleri yapılarak statik analizler yapılıyor. Temizlik devam ediyor. Birçok yerde “Yüzde 70-80 civarında olduğunu biliyorum. Ama aynı zamanda merkezleri de başlattık” dedi.

Yerinde Dönüşüm projesinde bazı sorunların olduğunu bildiklerini belirten Özhaseki, “Vatandaşın anılarının olduğu, ayrılmak istemediği mahallede bunları çözerek yerini almasını bekliyoruz. Hepsini aldık. Bu konuda kolaylaştırıcı tedbirler alınacak.”

Deprem bölgesinde inşa edilecek 200 bin konuttan 46 bininin yıl başından itibaren hak sahiplerine teslim edileceği bilgisini veren Özhaseki, “Adana’da 3 bin 424, Adıyaman’da 41 bin 292, Adıyaman’da 6 bin Türkiye’de 24 bin 977, Hatay’da 45 bin 186, Kahramanmaraş’ta 39 bin 121, Kilis’te 2 bin 340, Kilis’te 23 bin 861 konutun inşaatına başladık. Malatya’da Osmaniye’de 5 bin 501, Şanlıurfa’da ise 5 bin 653 konut bulunuyor. ” söz konusu.

Depremden etkilenen 1 milyon 900 bin kişinin evinin dışında veya konteyner kentlerde yaşadığını hatırlatan Özhaseki, bakanlık bütçesinin deprem bölgesine gönderildiğini belirtti.

Özhaseki, son dönemde yurt dışından aldıkları 40 milyar liralık krediyi deprem bölgesindeki altyapı çalışmaları için bağışladıklarını, bundan en büyük payı CHP’li belediyelere verdiklerini belirtti.

“Karışık plastik türlerinin ithalatı yasaktır”

İklim değişikliğiyle mücadeleye yaklaşık 13 milyar lira kaynak ayrıldığını belirten Özhaseki, Çevre Kanunu uyarınca tehlikeli atık ithalatının yasak olduğunu hatırlatarak, “Bunlar geri dönüştürülüyor, atık tesislerinde belirli işlemlerden geçiyor ama atık yok” dedi. Burada Basel standartlarını karşılamayan atıklara izin veriliyor. Karışık türdeki plastiklerin ithalatı yasak. İthal “Plastik atıkların gümrükten tesise ulaşana kadar olan sürecini mobil atık takip sistemi ile takip ediyoruz” dedi.

Özhaseki, bazı milletvekillerinin deprem bölgesinde asbest bulunduğu yönündeki iddiaları üzerine bu konuyla ilgili çalışma yapıldığını, havada risk taşıyan asbest bulunmadığının kendisine iletildiğini ancak yine de çalışmaya devam edeceğini belirtti. konuya odaklanmak ve takip etmek.

Komisyonda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yanı sıra Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, İklim Değişikliği Müdürlüğü ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü bütçeleri de kabul edildi. – ANKARA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu