Yaşam

EÜ TÖBİR, uluslararası öğrenci sayısını yüzde 300 artırdı

Ege Üniversitesi Türkçe Öğretim Birimi’nden milletlerarasılaşma atağı

Ege Üniversitesi, milletlerarasılaşma misyonu kapsamında yaptığı çalışmalarla, milletlerarası öğrenci sayısını son periyotta yüzde 300 artırdı. EÜ TÖBİR, yurt dışı ilişkileri ve ikili iş birliğine dayalı muahedeler sonucunda 80 olan milletlerarası öğrenci sayısını yeni eğitim öğretim devrinde 400 öğrenciye çıkardı.

Ege Üniversitesinde, Rektör Prof. Dr. Necdet Budak’ın öncülüğünde, 11. Kalkınma Planı ve Yükseköğretim Kurulu’nun milletlerarasılaşma amaçları doğrultusunda yapılan çalışmalar sonucunda milletlerarası öğrenci sayısı son devirde büyük artış gösterdi. Ege Üniversitesi (EÜ) Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü bünyesinde faaliyet gösteren Türkçe Öğretim Ünitesi (TÖBİR), Türkiye’nin, İzmir’in ve Ege Üniversitesinin dünyaya açılan pencerelerinden biri olmaya devam ediyor. Ege Üniversitesinin, yükseköğretim alanında milletlerarası ölçekte bir cazibe merkezi haline gelmesinde büyük katkısı olan TÖBİR, yeni eğitim öğretim periyodunda memleketler arası öğrenci sayısını yüzde 300 artırdı. Ayrıyeten EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak’ın takviyeleri ile akademik ve idari yapısı güçlendirilen Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Türkçe Öğretim Ünitesi, bünyesine 6 sınıf daha ekleyerek eğitim-öğretim imkânlarını genişletti.

EÜ TÖBİR’in, yeni eğitim yılında katlanarak büyümesinde tesirli olan çalışmalardan bahseden Türk Dünyası Araştırmaları Enstitü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Atıf Akgün, nitelikli ve ağır tanıtımın, yurtiçi ve yurtdışı eğitim kurumlarıyla artan işbirliklerinin kıymetine dikkat çekti. Öncelikle yeni nesli yakalayan ve dijitale seslenen tanıtım atılımlarının bu hususta tesirli olduğunu belirten Doç. Dr. Akgün gerek toplumsal medya platformlarında gerekse QR kodlu yeni jenerasyon basılı tanıtım görselleriyle maksat kitleden çok sayıda şahsa ulaştıklarını tabir etti.

Tanıtım faaliyetleri artırıldı

Doç. Dr. Akgün, “TÖBİR’in tanıtım görselleri şehrimizin ve üniversitemizin birçok noktasında paylaştık. Öğrencilerimizi beklemek yerine, ikili anlaşmalar ve artan işbirliği protokollerimizle nitelikli öğrenciyi kendi ülkelerindeyken birimimize çekmeyi amaç edindik. Bu noktada yabancı öğrenciye kendi ülkesinde ulaşan bir TÖBİR olduk” dedi.

TÖBİR’de üniversitemizin milletlerarasılaşma ve dijitalleşme gayelerine uygun atılımlar gerçekleştirildiğini tabir eden Doç. Dr. Akgün, “Eğitim yılı başında Azerbaycan Devlet Agrar Üniversitesinde 123 öğrenciye çevrimiçi dersler verildi ve bu öğrenciler bizden C1 sertifikası alan öğrencilerimiz ortasına katıldılar. Bu işbirliğini planlı hale getirmek için iki üniversite ortasında prensip kararı alındı ve Azerbaycan’da EÜ TÖBİR Koordinatörlüğü kurulması çalışmalarına başlanarak bir protokol hazırlandı. Bu doğrultuda yeni eğitim yılında TÖBİR’de misyonlu iki deneyimli öğretim elemanı Azerbaycan’da görevlendirildi. Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü olarak Taşkent, Nukus, Urgenç, Buhara vilayetlerindeki çok sayıda yükseköğretim kurumuyla temaslarda bulunarak, 18 muahede yapıldı. Yapılan mutabakatlar kapsamında; Özbekistan’daki eğitim kurumlarında çevrimiçi Türkçe öğretim sınıflarının açılması da bu işbirlikleri kapsamında yer aldı. Kısa vakitte sonuç veren bu teşebbüsler sonucunda EGEDERS altyapımız ile Özbekistanlı öğrencilerimizle birinci çevrimiçi sınıfımız oluşturuldu ve derslere başlandı. Özbekistan’da Türkiye Türkçesine yönelik artan ilgi ve talep noktasında sorumluluk alan TÖBİR’in, Özbekistan Taşkent Devlet Ulaştırma Üniversitesi ile ortak bir Türkçe öğretim ünitesi kurulması için gerekli görüşmeleri olumlu sonuçlandı. Böylece Ege TÖBİR Özbekistan’da Türkçe eğitim alanında çevrimiçi yanında yüz yüze eğitimle de alandaki yerini alma amacına ulaşacak” diye konuştu. Doç. Dr. Akgün, “Türk–Özbek Teknik Yükseköğretim Kurumları Forumu”unda da değerli ikili görüşmeler gerçekleştirdiklerini söyledi.

Eğitim danışmanlığı kurumları ile iş birliği

Uluslararası öğrenci hareketliliği konusunda memleketler arası eğitim danışmanlığı kurumlarıyla da görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirten Doç. Dr. Akgün, “Birimimiz Türkiye’de faaliyet gösteren ve dünyanın çok sayıda ülkesinden ülkemizde eğitim almayı planlayan hedef kitleye yönelik danışmanlık ve barınma hizmeti sağlayan kuruluşlarla görüşmeler gerçekleştiriyor. Bu çalışmalar doğrultusunda yapılan protokollerle Türkçe eğitimi alanında etki alanını genişletme ve öğrenci hareketliliğini daha sistematik hale getirme yönündeki çalışmalara hız verdik” dedi.

Her yıl TÖBİR bünyesinde düzenlenen Nevruz kutlamalarını bu yıl bahar şenliği kapsamında memleketler arası nitelikte gerçekleştirdikleri için bunun da öğrenci sayısındaki artışta tesirli olduğuna değinenDoç. Dr. Atıf Akgün, “Yaptığımız etkinlikler neticesinde Türk Dünyasından çeşitli Türk boylarının dil, edebiyat, sanat, folklor ve kültürü tanıtılıyor. Türk kültürünün zenginliği ve çeşitliliği sergileniyor. Böylelikle Türkiye ve Türk Dünyası arasındaki ortak soy, tarih, kültür ve değerlere dayalı köklü manevi bağlar hakkında gençler arasında farkındalık oluşturuluyor” dedi.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu