Haber

İsrail’den Mescid-i Aksa’ya baskın! Ses bombası ve kurşunlarla saldıran polis 200 kişiyi gözaltına aldı

Teravih namazının ardından, fanatik Yahudi yerleşimcilerin Yahudilerin Fısıh Bayramı ve oradaki kurbanlar nedeniyle Mescid-i Aksa’ya baskın çağrısı yapması üzerine bir grup Filistinli, Mescid-i Aksa içindeki Kıble Mescidi’ne sığındı. Ortada kadın ve çocukların da bulunduğu küme, Kıble Mescidi’nin kapılarını kapattı. İsrail polisi, Mescid-i Aksa’nın avlusuna girerek temizlik görevlilerini ve Müslümanları oradan zorla çıkararak, Mescid-i Aksa’nın kapılarını kapattı.

SES BOMBASI VE KAUÇUK KAPLI MERMİ KULLANILDI

Kıble Mescidi’ni çepeçevre kuşatan İsrail polisi, caminin çatısına çıkarak bazı camlarını kırdı ve önce içeridekilere ses bombalarıyla müdahale etti. Mescitteki gruplardan bazıları İsrail polisine havai fişek atarak direnmeye çalıştı. İsrail polisi daha sonra Kıble Mescidi’ne girerek ses bombası, göz yaşartıcı gaz ve lastik kaplı mermilerle müdahale etti. İsrail polisinin mescide sığınan aralarında aralarında kadınların da bulunduğu coplarla kümese vurduğu görüntüler sosyal medyada paylaşıldı. Baskının ardından Gazze Şeridi çevresinde saldırı sirenlerinin çaldığı bildirildi.

ÇOK SAYIDA YARALI VAR

Filistin Kızılayı, olayda çok sayıda kişinin yaralandığını, sağlık ekiplerinin yaralılara müdahale etmek için Aksa’ya doğru harekete geçtiğini bildirdi. Filistin Kızılayı yaptığı ikinci açıklamada, İsrail polisinin sağlık ekiplerinin yaralılara müdahale etmesini engellediğini belirtti. Görgü tanıkları olayda çok sayıda yaralı olduğunu bildirdi.

FİLİSTİNLİLERE CAMİLERDEN AKSA’YA GİTMELERİ DAVETİYETİ

İsrail polisinin Mescid-i Aksa’yı basmasının ardından Doğu Kudüs’teki bazı camilerden Filistinlilere Aksa’ya gitme çağrıları yapıldı. İsrail vatandaşı olan Filistinlilerin yaşadığı İsrail’in kuzey bölgelerindeki Aksa’da sabah namazını kılmak için otobüslerin hareket ettiği bildirildi. İşgal altındaki Doğu Kudüs’te, fanatik Yahudi yerleşimcilerin kutsal Fısıh nedeniyle Mescid-i Aksa’ya baskın düzenleyerek burada kurban kesme çağrısı yapmasıyla Doğu Kudüs’te tansiyonun tırmanmasından endişe ediliyor. İsrail’de 2022 sonunda Başbakan Binyamin Netanyahu tarafından kurulan koalisyon hükümetinde, Filistinlilere yönelik ırkçı eylem ve söylemleriyle tanınan aşırı sağcı Bezalel Smotrich ve Itamar Ben-Gvir gibi Yahudi yerleşimcileri destekleyen isimler, kritik görevlere atandı. Ben-Gvir, Yahudi yerleşimcilerin Mescid-i Aksa’ya düzenlediği baskını destekleyen açıklamalarda bulundu.

200 FİLİSTİN TUTUKLU

Vadi Helva Bilgi Merkezi Avukatı Firas el-Cebrini, Filistin medyasına olayların ardından 200 Filistinlinin İsrail polisi tarafından gözaltına alındığını duyurdu. Jabrini, tutuklu 200 Filistinlinin işgal altındaki Kudüs’teki Isawiya ve Anata kasabaları arasındaki Motsadat Adomim Askeri Üssü’ne nakledileceğini kaydetti. Öte yandan sabah namazı için Aksa’nın kapıları açılırken, İsrail polisi çevrede demir bariyerlerle geniş güvenlik önlemi aldı. Filistinli gençlerin Aksa’ya girişine izin vermeyen İsrail polisi, bazı gruplara ses bombalarıyla müdahale etti.

kadinhaniajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu