Ekonomi

JPMorgan araştırmasına göre 2024 yılında piyasayı iki faktör şekillendirecek

Investing.com – JP Morgan A.Ş.’nin düzenlediği araştırma anketine katılan piyasa uzmanları. 2024 yılında küresel piyasaları şekillendirebilecek faktörlere ilişkin görüşlerini sundu.

JPMorgan’ın anketine katılan piyasa uzmanları, bu yıl küresel piyasaları yönlendirebilecek en önemli iki katalizörün şunlar olduğunu söylüyor: şişirme ve ABD başkanlık seçiminin olacağını düşünüyor. Uzmanlar bu iki faktörün yanı sıra şirketlerin likidite sıkıntısı yaşayabileceğini ve bunun büyüyen bir sorun olabileceğini de vurguladı.

JPMorgan’ın yayımladığı anket sonuçlarına göre katılımcıların yaklaşık yüzde 27’si piyasalara en büyük etkinin enflasyon olacağını söyledi. Katılımcıların %20’si küresel ekonomiyi etkileyecek en büyük unsurun kasım ayında yapılacak ABD seçimleri olacağını düşünüyor.

Öte yandan ABD enflasyonundaki yavaşlama nedeniyle Fed’in2024’te büyük faiz Piyasada hızla iskonto edilebileceği düşüncesi yayılırken, risk iştahının artması nedeniyle 2023 yılında tahvil ve hisse senedi piyasalarında hızlı bir yükseliş görüldü. Ancak Fed’in şahin duruşunu sürdürmesi beklentilerin hızla düşmesine neden oldu. Ayrıca en son Cuma günü açıklanan ABD istihdam verileri de dahil olmak üzere ekonominin sıcak kalmaya devam ettiğine dair bilgiler de faiz indirimi beklentisini azaltan unsurlar olarak değerlendiriliyor. Beklentilerin oldukça üzerinde gelen son istihdam verilerinin ardından ABD tahvilleriEylül ayından bu yana en büyük düşüşünü kaydetti.

JPMorgan stratejisti daha az faiz indirimi bekliyor

JPMorgan Stratejisti Marko Kolanoviç son yorumunda Jerome PowellMart ayında oluşabilecek faiz indirimine kapıyı kapatmanın, küresel merkez bankalarının yılın ilk yarısında faiz indirimine başlamayacakları görüşünü güçlendirdiğini söyledi.

Kolanoviç, somut bir gelişme olmadığı takdirde 2024’teki nakit gevşemesinin piyasa beklentilerinden daha ölçülü olacağını düşündüğünü belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu