Yaşam

Özel Okullar Ticari Evlerdir

Acı ama gerçek; Tüm özel okulların amacı, verdikleri hizmet karşılığında gün sonunda bilançoyu değerlendirerek karlılıklarını artırmaktır. Peki zamlara neden bu kadar tepki gösteriyoruz?

Konuyu birkaç güçlü soruyla birlikte ele alalım.

Başta çay ve et olmak üzere her şey katlanarak artarken, çok boyutlu ve karmaşık bir iş olan özel okullara gelince neden kızıyoruz?

Somut çalışmasıyla, sonucunu görebileceğiniz ama yıllar sonra görebileceğiniz bir hizmeti, bir sözü, bir hikayeyi satın alıyoruz. Sanat bizim çocuğumuz.

Çocuğumuzu özel okula göndermek bir ihtiyaç mı yoksa istek mi? Yoksa bize dayatılan bir gerçeklik mi?

Çocuğunuzu özel okula gönderip göndermemek bir tercihtir. Çocuğunuzu o okula yazdırmanız için ne çocuğunuz ne de okullar size baskı yapıyor. Anne babalar olarak özellikle reklam tabelaları pahasına ayağa kalkıp liselerin kapılarını çalıyor ve hatta çoğu zaman kayıt olmak için kırk takla atıyoruz.

Neden özel okula veriyoruz?

Burada birçok sebep sıralayabiliriz. Çevre, güvenlik, okul saatleri, sınıftaki öğrenci sayısı, çocuğumuza özel ilgi, rehberlik, yabancı dil, etkinlikler vb.

Biricik çocuklarımız için en iyisini sağlamak ve onları en uygun koşullarda büyütmek her ebeveynin arzusudur. Temiz bir okul, güvenlik, sınıftaki öğrenci sayısı, çocuğumuza özel ilgi, rehberlik, yabancı dil, etkinlikler vs. sebeplerle her şeyimizi vermeye hazırız. Bunlar çok geçerli ilişkiler.

Ama en uygununu sunduğumuzu düşündüğümüz çocuğumuz için en uygun ve en uygun olanı mı?

Tabii ki özel okula gittiğinizde tıpkı giyim mağazasındaki satış stratejisi gibi çeşitli süslemelerle çocuğunuza en uygun okulun onların okulu olduğunu ekleyebilirsiniz. (yabancı dil, etkinlikler, IB vb.)baştan çıkarıcıdırlar.

Bilinçli bir tüketici misiniz?

Tam zamanlı okul çocuğunuz için uygun mu, özellikle ilkokulda?

Şehrin bir ucundan diğer ucuna gitmek için saatlerce otobüste oturmanız mı gerekiyor?

Tüm öğrenciler yabancı dili sınıfta bire bir hız ve seviyede öğreniyor mu? Bunun için özel okula mı göndermem gerekiyor?

Genelde yüzeysel olarak sunulan etkinlikleri okul dışında daha aktif hale getirme şansınız var mı?

En kıymetli soru: Okulu rahatımıza, hırsımıza, hayallerimize, yapamadıklarımıza yani kendimize göre mi seçiyoruz? Özel okula gitmeseydik kötü ebeveyn olur muyduk?

Bu artan fiyatlar sonrasında ne olacak?

Hiçbir şey olmayacak. Bir küme veli, geçen sene bu oran yüzde 9’du, çocuklarını özel okullardan alacak, birkaç apartman okulu kapanacak ama talep devam edecek. Hatta 200 bin-500 bin bandındakiler için A segmenti dediğimiz özel okullara talep daha da artacak. Bir mal veya hizmet ne kadar değerliyse o kadar değerlidir.

Acıyı tatlı tatlı anlatan dosttur: Allah bu sistemde öğrenci yetiştiren ailelerimize dayanma gücü versin. Bu artışları görünce ben çocuklarımı büyüttüm ve bu sistemin dışına çıktım diyorum. Darı senin için.

instagram

heyecan

Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamen yazarların orijinal niyetleridir ve Onedio’nun yayın politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu