Ekonomi

TÜRK-İŞ açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı

TÜRK-İŞ’in, çalışanların yaşam koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaçlardaki fiyat değişimlerinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay gerçekleştirdiği “Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması” Ocak 2024 sonuçlarına göre, çalışanların beslenme ihtiyaçları; 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, istikrarlı ve yeterli olması. “Açlık sınırı” fiyatı 15 bin 48 lira oldu.

Gıda, giyim, barınma, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için diğer zaruri harcamaların toplam bedeline karşılık gelen “yoksulluk sınırı” 49 bin 19 lira olarak hesaplandı.

TEK ÇALIŞANIN HAYAT MALİYETİ 19 BİN 630 TL

Araştırmada tek bir çalışanın “geçim maliyeti” aylık 19 bin 630 lira olarak belirlenirken, Ankara’da yaşayan 4 kişilik bir ailenin yemek için yapmak zorunda kaldığı temel harcama tutarı bir önceki döneme göre yüzde 4,27 arttı. ay. Son 12 aylık değişim oranı ise yüzde 69,76 olarak hesaplandı.

EN FAZLA ARTIŞ BALIK FİYATLARINDA

Araştırmaya göre et fiyatlarındaki artış bu ay da devam ederken, en yüksek artış balık fiyatlarında görüldü. Balık fiyatlarında ortalama 32 liralık artış yaşandı. Hamsinin kilogram fiyatı 120 liraya yükseldi.

Yumurta parçalarının fiyatlarında bir miktar artış yaşandı. Fiyatı geçen aya göre 5 lira artan tavuk, kilogram başına ortalama 77 lira fiyatıyla raflarda yerini aldı.

Ocak ayında ekmeğin fiyatı arttı ve Ankara’da 200 gram ekmeğin fiyatı 8 liraya yükseldi. Baklagil grubunda en fazla artış yeşil mercimekte görüldü. Yeşil mercimeğin kilogram fiyatı 86 liraya çıktı. Sebzenin kilosu ortalama fiyatı 34,34 lira, meyvenin kilosu ortalama fiyatı ise 34,25 lira olarak hesaplandı.

Zeytinyağının litre fiyatında ortalama 30 liralık artış yaşandı. Zeytinyağının litresi ortalama 330 liradan satılmaya başlandı. Aynı şekilde zeytin fiyatlarında yaşanan 17 liralık artışla birlikte siyah zeytin ortalama 225 lira, yeşil zeytin ise ortalama 190 lira fiyatla raflarda yerini aldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu