Haber

Fransa yeni nükleer santrallere yeşil ışık yaktı

Fransa Senatosu, yeni nükleer santrallerin inşasını kolaylaştıran yasa tasarısını kabul etti. Tasarı yasalaşırsa mevcut santrallerin yanına 12 yeni santral yapılacak. Fransa Senatosu Salı günü aldığı kararla nükleer santrallerin inşasına hız verilmesine yeşil ışık yaktı. Fransa Parlamentosu’nun üst kanadı olan Senato, yasa tasarısını ilk oturumda 16’ya karşı 239 oyla kabul etti.

Senatörler aldıkları kararla, Fransa’nın nükleer enerjideki payının 2035 yılına kadar yüzde 70’ten yüzde 50’ye düşürülmesi hedefini de rafa kaldırdılar. Aynı zamanda 12 reaktörün kapatılmasına ilişkin kararnamenin gözden geçirilmesi kuralına da karar verildi.

Enerji Bakanı Agnès Pannier-Runacher oylama başlamadan önce “Bu, zaman kaybetmeme meselesidir,” dedi.

Planlanan yasaya göre, inşaat projesiyle ilgili kamuoyunda tartışmalar devam ederken, reaktörlerin ek binalarının inşaatına başlanabilecek. Ayrıca standartlara uygunluk devlet tarafından denetleneceği için gelecekte yeni reaktörlerin inşası için yerel yönetimlerden lisans alınmasına gerek kalmayacaktır.

Bakan, söz konusu uygulamaların güvenlik sorunu yaratacağı, biyoçeşitliliğin korunmasına engel olacağı veya halkın katılımının kısıtlanacağı anlamına gelmediğini söyledi.

Eski devam edecek, yeni yapılacak.

Fransa’nın eski Cumhurbaşkanı François Hollande, 2015 yılında Fransa’da nükleer enerjinin payının yüzde 50’ye düşürülmesine karar vermiş ve bu hedefe ulaşmak için 14 nükleer santralin işletmesine son verilmesine karar verilmişti. Bu kapsamda Fessenheim’da bulunan ülkenin en eski iki nükleer reaktörü kapatıldı.

Ancak Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron bir yıl önce strateji değiştirerek 14 yeni nükleer reaktör inşa edileceğini duyurdu. Yeni reaktörlerin mevcut nükleer santrallerin bulunduğu iki yere inşa edileceği belirtildi.

Yasa Mart ayında Meclis’e sunulacak. Yasa tasarısının metnini değiştirme yetkisi TBMM’ye aittir.

Çevre örgütü Greenpeace’in Fransız kuruluşu, Senato’nun kararını “skandal” olarak nitelendirdi.

AFP/ TY,ET

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu